ISPA, de beroepsvereniging van Internet Dienst Leveranciers (ISPs) in België, is verheugd over het nieuws en de recente cijfers over de uitrol van IPv6: België is nu de leider in de uitrol van IPv6, net voor Zwitserland en Roemenië. Deze opmerkelijke goede cijfers zijn te danken aan de ISPs en hun ingenieurs die er zo voor hebben gezorgd dat op lange termijn internet of things mogelijk gemaakt wordt door aan ieder voorwerp een eigen IP nummer toe te kennen.

Het IP-adres vormt de basis van de toegang tot het internet. Elk apparaat dat een verbinding wil maken met het internet heeft immers nood aan een IP-adres. Sinds 1981 werkt men met IPv4 welke 4 miljard unieke IP-adressen aanbiedt. Echter, gezien de explosieve stijging in apparaten die communiceren over het internet, waaronder gsm’s, tablets en laptops en meer recent auto’s en koelkasten, neemt de vraag naar IP-adressen ook toe. Om een tekort aan adressen te voorkomen, en de groei van het Internet te bestendigen, heeft men IPv6 ontwikkeld. IPv6 biedt 3,4 × 1038 unieke IP-adressen, waardoor er van een tekort aan IP-adressen geen sprake meer zal zijn.

Volgens recente statistieken van APNIC, is België momenteel wereldleider in de uitrol van IPv6, net voor Zwitserland en Roemenië:

De positieve cijfers betreffende de uitrol van IPv6 kunnen wij enkel toejuichen. Het biedt namelijk dé oplossing voor het tekort aan IPv4-adressen. Bovendien zal de overstap naar IPv6 een nieuwe reeks toepassingen, waaronder het internet der dingen, mogelijk maken”, aldus Henri-Jean Pollet, voorzitter van ISPA België.

This page is also available in: Engels Frans